„A face, nu a spune, înseamnă a deveni!” - Arsenie Papacioc

duminică, 12 iunie 2011

Rusaliile (Moşii de vară)


Cuvântul Rusalii vine din latinescul „rosalia”, care înseamnă sărbătoarea trandafirilor.
Sărbătoarea Rusaliilor, sau Coborârea (Pogorârea) Sfântului Duh (Spirit) este o sărbătoare creştină care se prăznuieşte în duminica de la 50 de zile după Sărbătoarea de Paşte!
În această zi Sfântă se comemorează coborârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Isus Hristos. După pogorârea Sa asupra Apostolilor, Sfântul Duh a rămas pentru totdeauna prezent, viu şi activ în Biserica creştină. Duhul este comoara darurilor celor bune pe care credincioşii le primesc de la Dumnezeu: viaţa, sănătatea, puterea de muncă, sfinţenia şi virtutea. În fiecare an, cei adunaţi în biserici de Rusalii aşteaptă toate acestea. Duhul ne învaţă adevărul şi ne călăuzeşte paşii şi voinţa spre tot ceea ce este bun şi plăcut lui Dumnezeu. Biserica spune că toţi creştinii primesc darul Sfântului Duh îndată după botez. Astfel, devin purtători de Duh, iar trupul lor devine acum provăduia Sfântul Pavel “templul Sfântului Duh“.
În Ajunul Rusaliilor se ţin Moşii de Vară sau de Rusalii cu târguri unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor dar şi prilej de veselie. Se crede că sufletele morţilor (moşilor), după ce părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), se preumbla printre cei vii, înapoindu-se la locul lor în Ajunul Rusaliilor. Pentru că această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu