„A face, nu a spune, înseamnă a deveni!” - Arsenie Papacioc

joi, 30 decembrie 2010








„Iată, vin colindătorii!”, la Cornăţelu, în judeţul Dâmboviţa

La începutul acestei săptămâni, înainte cu 2 zile de a avea loc spectacolul „Iată, vin colindătorii!”, noi, cei din echipa „Capra vecinului”, am dat o fugă până la Cornăţelu, să vedem cum merg pregătirile şi să luăm câteva interviuri.
Am fost primiţi cu căldură de către doamna primar şi de către doamna vice-primar, de copiii care ajutau de zor la aplasarea tuturor obiectelor şi bineînţeles, de Naşu’, care ne-a povestit câte ceva despre obiceiurile străvechi, despre anii(70) prin care a trecut, despre micul muzeu cu costume populare şi cu obiecte vechi(lămpi, putinei, vârtelniţă, război de ţesut) de la Căminul Cultural Cornăţelu şi ne-a dezvăluit câteva dintre momentele ce vor fi prezentate la spectacolul de pe data de 29.
Miercuri, încă de dimineaţă am pornit la drum, iar după ce am ajuns, ne-am instalat toată aparatura în Căminul Cultural şi am plecat spre Bolovani, la o casă bătrânească din sat, unde am filmat colindele şi obiceiurile pe care le-au pregătit cei din Ansamblul „Mioriţa”, din Cornăţelu.
După ora 17, colindători, mai mici, mai mari, au venit la spectacolul „Iată, vin colindătorii!”, care a avut loc în Căminul Cultural din Cornăţelu! Spectacolul, ajuns la a V-a ediţie, a fost parcă cel mai frumos şi cel mai bine „aşezat” din toţi anii, plin de surprize şi momente dedicate lui Naşu’(Oprea Păun), inimosul intructor de dansuri şi cântece populare, mărinimosul om care a ştiut întotdeauna să aprecieze frumosul, să promoveze talente, să organizeze spectacole şi festivaluri, să ajute şi să creadă în valorile ţării.
Noi, echipa „Capra Vecinului”, am filmat şi am prezentat tot spectacolul! Domnul Victor Mihalache, realizatorul emisiunii „Capra vecinului”, i-a făcut o frumoasă surpriză lui Naşu’, aducând-o la spectacol pe Camelia Conovici, care a răspuns cu drag invitaţiei şi a venit să le cânte spectatorilor şi telespectatorilor.
Au fost prezente la spectacol Ansambluri de dansuri şi cântece populare din judeţul Dâmboviţa: „Bosilce”-Târgovişte, „Stejărelul”-Lucieni, „Codruleţul”-Găeşti, „Vestitorii Aninoasei”-Aninoasa, „Sânzienele”-Găeşti şi „Ciuleandra”-Târgovişte.
Simona Dinescu a fost şi ea prezentă şi a cântat câteva melodii de suflet dedicate în primul rând lui Naşu’, dar şi spectatorilor şi telespectatorilor.
Eu am interpretat două melodii de muzică populară, „Mi-am făcut bundiţă nouă” şi „Casa părintească”, la care spectatorii au lăcrimat. Îi mulţumesc domnului Victor Mihalache pentru că are încredere în mine, deoarece, aproape de finele spectacolului, am prezentat şi eu câteva momente ale Ansamblurilor „Mioriţa” şi „Codruleţul”, implicit „Stejărelul”!
Punctul culminant a fost acela în care Naşu’ a cântat o melodie cu versuri compuse de dumnealui, în care povesteşte despre boala pe care o are. Acesta a fost momentul în care au căzut pe obraz cele mai multe lacrimi, toate sufletele s-au umplut de durere şi de tristeţe, iar emoţiile au fost copleşitoare!
Tot spectacolul va fi difuzat în cadrul emisiunii „Capra vecinului”, pe data de 15 ianuarie 2011!